maandag 16 mei 2011

toen oma klein was

Ieder jaar werken ze op school 2 weken aan een thema. Dit jaar is het : toen oma klein was. Niet alleen de kinderen vinden het leuk maar ook de ouders en de groot ouders.

Vanmiddag mochten de oma's en opa's bij de kleuters komen om voor te lezen en om pannekoeken te bakken. Vorige week zijn er al opa's en oma's geweest om spelletjes met de kleuters te doen. Op de foto boven zit Mirjam naast een opa en speelt domino.

De kinderen zijn per klas ook allerlei dansjes aan het oefenen. Mirjam gaat met de kleuters op donderdag morgen in de verzorgings tehuizen in Wierden volksdansen.
Ze zingt de hele dag: Als je vader en je moeder naar de markt toe gaan, oh ja, ja zo.....Vanmiddag had ze ook een leuk liedje geleerd: Toen onze mop een mopje was... en Elsje fiederelsje zet je klompjes bij 't vuur.
Vorige week mochten de kinderen op het plein allemaal oude spelletjes doen. Zoals je op de foto ziet is groep 8 aan het bokje springen. Verder konden ze nog hinkelen, touwtje springen met 1 en met 2 touwen, kaatsen, stelt lopen en hoepelen. Inmiddels heb ik zelf ook maar kaats ballen gekocht om het de kinderen voor te doen. Job en Ruben zijn het zelf iedere keer aan het proberen.
Jaren geleden heb ik het geleerd van mijn oma.  Mijn opa en oma woonden in een groot huis met woonkeuken. Mijn oma stond aan de ene kant van de keuken en ik aan de anderen kant, mijn oma met een kaats bal en ik ook een en dan tegelijk naar elkaar toegooien. Kaatsen met zijn tweeen. We hebben dit ook wel eens geprobeerd met 3 ballen maar dat lukte niet.

Deze 2 thema weken worden afgesloten met een open avond op donderdag avond op school. De kinderen kunnen dan laten zien wat ze geoefend en gemaakt hebben.
Vandaag heb ik een leuk jurkje gemaakt voor Mirjam met een mooie schort ervoor om te gaan volksdansen. Voor de jongens heb ik vanmorgen een boeren pet gemaakt. De kielen had ik vorige week al gemaakt nu de broeken nog. Ze liggen al geknipt klaar om inelkaar gezet te worden. Morgen ochtend eerst nog even achter de naaimachine en dan helpen op school in groep 8 met brei lessen. De handen arbeid lessen zijn ook uit oma's tijd.
Nu ga ik stoppen en verder breien aan de sokken. Ik hoop dat ik ze nog af krijg voor vrijdag. Onder kleding uit oma's tijd moeten natuurlijk ook gebreide sokken.

1 opmerking:

  1. Even though I don't understand what you've written, I love the pictures...especially of the little boy sewing! His concentration is priceless!

    LaDonna

    BeantwoordenVerwijderen